Leta i den här bloggen

söndag 3 juni 2012

Valnötsfärserad rödingros

Röding är ju förjävla gott i nästan alla varianter. Eftersom jag är en av världens absolut sämsta fiskare har jag varit tvungen att hitta på nåt annat sätt att få tag i den. Av en slump hittade jag för några år sedan en lappgubbe i Kittelfjäll som sålde röding billigt så hos honom handlar jag alltid när jag är där.
I dag tänkte jag göra en hemsnickrad variant där man fyller rödingen med färs och bakar den i ugn.

Man börjar med att filéa rödingen, i det här fallet tre stycken.

Salta redan nu innan hoprullningen


Sen rullar man ihop filéerna till "rosor", knyt med stekgarn och lämna plats i mitten för färseringen.

Med lite fantasi ser det ut som rosor




Ner i mixern bara

Ingredienser till färsen:
En bit lax
En halv näve räkor
En schalottenlök, finhackad
Två skivor bacon, tärnat
En matsked creme fraiche
Ett ägg
En halv näve valnötter
Salt, vitpeppar







Fräs bacon och lök i lite smör, kör sedan alltihop i en matberedare. Det får gärna vara lite grov konsistens.
Sen fyller man rödingen med färsen och kör i ugnen, 175 grader i 20-25 min.

Färdiga för ugnen


Ett gott och lite lyxigt tillbehör är potatismos i filodegsknyten. Gör ett gott (och ganska hårt) potatismos, pensla ett ark filodeg med smör och lägg på ett ark till. Lägg på en lagom klick mos och gör ett knyte. Pensla utsidan med smör och kör i samma ugn (varmluft) ca 10-12 min.

Do you fil me?

Medan detta är i ugnen ska vi göra lite karamelliserad schalottenlök. Det tar lagom lång tid OM man har skalat lökarna i förväg.

Förvägsskalade lökar


Karamelli!
















Man steker lökarna på medelvärme i smör i cirka 8 min. Sedan saltar man lite, strör över lite timjan, 1-2 msk socker och 1 msk rödvinsvinäger. Detta låter man koka in i cirka 4 min och voila: allt är klart samtidigt!









Valnötsfärserad rödingros, filodegsknyten och karamelliserad schalottenlök

Mycket gott vin som passar utmärkt till


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar