Leta i den här bloggen

fredag 1 juni 2012

Grillad sirloin steak med brässerade puylinser

Nu ska det bli skönt att äntligen laga lite mat igen. Jag har haft en osannolik "dry spell" vad gäller matlagning hela maj, ja ända sen påsk egentligen.
Föst var det spelning i Riksgränsen en hel helg, sen en vecka (två helger) i Turkiet, sen jobb i Uppsala en vecka och Elitloppshelg i Stockholm men nu är det dags.

Grillsäsongen är i full gång så i dag blir det grillad sirloin steak (eller New York strip steak om det uttrycket gillas bättre) fast på ett lite annorlunda sätt.

Jag grillar som en dåre hela sommaren men det enda jag har emot grillning är att det är svårt att laga nånting annat medan man grillar.
Därför blir tillbehören ofta ganska samma från gång till gång, ofta någonting kallt typ potatis-, pasta- eller bulgursallad. Detta ska vi försöka göra någonting åt idag.
Om man gör något som ska gå färdigt i ugn är problemet löst så i nu blir det ett försök med brässerade puylinser.

Saxar från nätet:

De mörkt gröna linserna från Puy, sk. Puy-linser, är odlade på vulkanisk mark som ger dem dess karaktäristiska färg och smak. Linserna håller extremt bra vid kokning. Ursprungsskyddad produkt från franska Puy-trakten, anses av många som de finaste. De används och tillreds på samma sätt som bruna linser. Linserna är rika på protein, järn och kostfibrer och därmed bra för magen. Nötaktig smak vilket ger bra smak i sallader.

Nu blir det dock inte sallad utan en varm rätt med mycket smak av rosmarin, vitlök och lite röksmak från bacon (eller "Lardons" som rökta fläsktärningar kallas i Frankrike)



Missa inte mis en place

Ingredienser för 4 pers:

250g puylinser
70 g bacon (ett halvt paket), tärnat
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk hackad färsk rosmarin
6 dl kycklingbuljong


Full fräs helt utan nån jävla Stefan eller Krister
Börja med att fräsa baconet i en gryta tills det börjar få färg. Tillsätt lök, vitlök och rosmarin och fräs ett tag till.












Mer fräs



Skölj linserna, häll i och fräs nån minut.

Häll sedan i buljongen och koka upp ordentligt.


Lägg på ett lock och sätt in grytan i ugn på 160 grader i en timme.




Röda grytan in i ugnen cha la la la la
















Nu ska vi börja med biffen. I dag tänkte jag grilla biffen i strimlor. På så sätt kan alla ta så mycket de vill ha och det blir mycket grillad yta per bit.
Det här var biff på extrapris för 119 kr/kg och den brukar inte göra sig bra "rare", (you get what you pay for...). Därför blir den grillad medium till medium-well.

Börja med att skära ut 3 cm tjocka skivor.

Om det var meningen att man skulle vara vegetarian;
Varför är då djuren gjorda av kött?















Can´t touch this!!




Sen är det dags att "mörbulta" som det hette förr i tiden. Med andra ord: It´s Hammer Time!!










Bankat
Skuret





















Sen skär man biffarna längsledes så att det blir fina strimlor. Krydda på valfritt sätt men salta max 10 min innan grillningen.




Färdiggrillat medium



Sirloin steak med brässerade puylinser och grönsallad



 Kicki gjorde en extremt god efterrätt på grillen: Jordgubbar i foliepaket med kardemumma, ingefära, råsocker och minimarshmallows. Serverat med vaniljglass. Mmmmmmmmmmmmm!!!!

1 kommentar: