Leta i den här bloggen

tisdag 25 september 2012

Fisk och fläsk - livets nödtorft.

Under sommaren har Cavemans Cauldron inte kokat speciellt mycket. Det har blivit mycket grillat och mycket restaurang. Men nu är hösten här och med den kommer alla fina råvaror. Då tänker jag  på svamp, vilt, lamm, rotfrukter och kanske framför allt skaldjur.
Häromdan hittade jag på HemmaGastronomi några dykarplockade färska pilgrimsmusslor och det måste man ju utnyttja.


Dessa togs ur restaurangköket och var därför orensade men det stoppar ju inte en Grottman som alla vet, så det var bara att hugga i. Kan tillägga att de är betydligt mer aptitliga efter man rensat dem.

Things will only get better

Jag kände tydligt att denna middag inte skulle klara sig utan confiterad grissida. Denna insikt kom till mig redan dan innan, vilket var tur för det tar sin lilla tid att confitera fläsk.

Timjan, rosmarin och olivolja i botten. Billig olivolja går utmärkt.

En bit rimmat sidfläsk, svart- och vitpeppar, mer örter och täck med olivolja.

Tre timmar i ugnen på 150 grader. Låt kallna i formen.
















Själva musslan steker man i 50/50 olivolja och smör på ganska hög värme och saltar. På slutet lägger man i hackad vitlök och ev. lite persilja. Gör detta verkligen sist och bara en kort stund för vitlöken får inte bli bränd. Tärna även lite av det confiterade fläsket och fräs med i max en halv minut på slutet.

Servera i skalet och skeda dit den extremt goda vitlöks oljan/smöret.
Ha gärna en god brödbit att suga upp den med.


Varmrätten blev en bit fjällad laxrygg som man först steker på HÖG värme med skinnsidan nedåt. Den ska bli riktigt knaprig (viktigt att fjälla laxen, annars går inte skinnet att äta). Sen vänder man den och steker färdigt på lägre värme. Några skivor av det confiterade fläsket torkas av och bränns på i grillpanna för snygga ränder.

Tillbehör blev hemlagat mos i nån sorts palsternackstimbal. Man steker/friterar hyvlad palsternacka i olja tills den får färg. Sen klär man insidan av en metallcylinder (finns på Cervera) med palsternackskivorna, fyller med mos och lyfter cylindern. Voila!

Blomkålsskum blev nästa tillbehör. Koka blomkål mjuk i svampbuljong. Mixa med 1 dl buljong och 2 dl grädde och spruta ur en sifon. (Alternativt skumma med stavmixer)

På toppen av moset ligger lite "svampsmul", en rolig grej jag kom på. Finhacka champinjoner i en matberedare, torr-rosta i en stekpanna med lite salt till knapriga smulor.

Släng även dit nåt grönt, här blev det bondbönor.


Fisk och fläsk - den något mer krångliga varianten


That´s all folks! Over and out from Da Caveman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar