Leta i den här bloggen

fredag 12 oktober 2012

A va fan, vi tar bara en burgare...

I onsdags i bastun efter jobbet fickjag höra om ett bra  hamburgerställe i Stockholm, "Flippin´Burgers".
Ägaren har åkt runt bland köttsemlorna i USA i sex veckor och gjort  research innan öppningen och resultatet blev visst lysande.
"-Burgare", tänkte jag, "där har vi ju nästa grej att nörda ner sig i!"
En snabb koll på internet ger vid handen att mycket riktigt finns det gott om folk (läs: grabbar) som nördat ner sig fullständigt i burgare.
Jag beslöt att försöka åstadkomma en hyfsad burgare. Jag förstod snabbt att precis som med all annan mat handlar möjligheterna till succé om råvaror, tid och kärlek.


Jag började med brödet:
Bröderna Fluff

"Spotted Pig" är en krog i New York som har en stjärna i Guide Michelin och är känd för sina delikata burgare.
Deras bröd går heller inte av för hackor.
Hamburgernördarna som driver bloggen "A Hamburger Today" i USA har listat ut receptet på deras fluffiga bröd så jag körde på det.

Omräknat till svenska är receptet så här:

175g vatten
120g mjölk
10g jäst
20g socker
10g salt
550g mjöl
2 + 1 ägg
60g rumstempererat smör

Blanda vatten och mjölk och värm till 37 grader (brukar beskrivas som "fingervarmt" men det är egentligen inte det. 37 graders vätska känns rätt varm med fingrarna, använd termometer)
Lös jästen i vätskan. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll ihop vått och torrt i förslagsvis en hushållsassistent.
Kör i några minuter, tillsätt äggen ett i taget, klicka i smöret och kör 6-7 min sen allt blandats.
Jäs i en timme, forma åtta bröd, jäs 30-60 min och grädda i 200 grader.

Sen kommer vi till köttet som är en inte helt oviktig del av en burgare. 
Köttfärs som man köper i butik alltså, lets face it, det är bitar som inte gick att sälja så man malde ner det till färs i stället. Jag har inget emot det, allt ska ätas upp och man ska fan inte kasta mat men nu snackar vi a serious gourmet-shit burger här. Då ska det vara bra färs också!

I denna variant ingår ca 1kg högrev och ca 250g entrecote. (Jag hade lite farhågor att färsen skulle bli för mager men så blev det inte.)


"Och då sa Högreven till Entrecôten..."





Skär i lagom stora bitar för att mala i köttkvarn. Blanda ordentligt så ett köttsorterna blandas och så att fettet blir jämnt fördelat.
(Till er bantarnördar: skär absolut inte bort fettet! och förresten, om det är några bantarnördar här: stick härifrån, den här bloggen är inte till för er!)

Jävligt bitig om du frågar mig


"Färs?! Fan, jag tyckte du sa bärs...




Mal sedan två gånger genom en köttkvarn. Tänk på att hålla färsen kall. Vissa lägger köttkvarnen i frysen innan vilket kanske kan vara liite overkill.
Huvudsaken är att man inte låter köttet eller färsen ligga framme. När man behandlar köttet så här mycket är det viktigt att hålla en låg temperatur.


Sen är det bara att forma burgare. Arbeta så lite som möjligt med färsen, tryck i princip bara till den. Till dagens middag blev det två "halfpounders" (227g) och en 150-grammare.
Resten blev 150-grammare som styckfrystes.


Size matters!
















Salt och svartpeppar räcker som krydda när köttet i sig är så gott.
Vid stekningen provade jag att göra "Oklahoma onoin-fried burger". Det går till så att man steker ena sidan, lägger på en skiva lök och vänder. Då blir löken stekt tillsammans med burgaren. Under tiden lägger man på ost, i detta fall "cheddar" dvs sån där hamburgerost ni vet samt även några skivor Falbygdens Extra Stark Prästost (lite smak vill man ju ha)

Oklahoma City looks oh so pretty

















Cheezus!!

Jag komponerade även en egen dressing som blev bra:

1 dl majonnäs
1 tsk ketchup
1 tsk senap (Jonnys hemlagade)
1 tsk Sriracha (thai chili-vitlökssås)
1 tsk rieslingvinäger
½ tsk konjak

Burgaren från botten och upp: bröd, sallad tomat, lök, kött, ost, dressing, bröd.

Now that´s what I call a burger!


Var den god då? Jo helt extremt god faktiskt!
Till och med min mest skoningslöse matkritiker Elias kunde inte få nog av lovorden. Han uttryckte sig passande nog på engelska och drog till med följande citat: "Honest to God, best burger I had in my life!"



Gick t.o.m att få in i munnen om man klämde ihop den lite...





2 kommentarer:

  1. Ser att vi fått en hamburger nörd till!! =)denna enkla köttsemla går i princip att grotta ner sig i till molekylnivå om man läser allt man hittar på nätet....men enkelheten vinner i slutändan. Med bra kött å hembakta bröd så är det svårt att misslyckas. Problemet blir när man köper en burgare på stan.....inget kan riktigt längre mäta sig med hemburgaren. Flippins ide kanske går hem i en stad som luleå också!
    Kul att bastu snacket blev till inspiration!
    //EON

    SvaraRadera
  2. Tack för inspirationen, Erik!

    SvaraRadera