Leta i den här bloggen

torsdag 5 april 2012

Påsklammet (Part 2)

Nu är det dags att tillaga lammsteken och det ska ske genom indirekt grillning. Som ni ser på bilden kämpar man i motvind vad det gäller grillning på altanen i Luleå. Förutom den meter snö som föll har man det obligatoriska takraset som kommer i mars-april varje år.
Skotta, ungjävel!

Men skam den som ger sig, grillas ska det, även om det är en halvmeter snö på altanen!

Tändvätska. Kan aldrig bli för mycket!

Man lägger kol på sidorna och sätter en droppform i mitten. Här en återvunnen engångsgrill eftersom det som droppar inte ska användas, det är bara för att skydda grillen.
Sen börjar man med att grilla steken direkt över glöden, ca 5 min på varje sida.







Sen flyttar man in steken i mitten och lägger på locket. Alla ventiler öppna både i botten och locket.















Sätt i en stektermometer. Normalt kör jag med en digital med sladd och alarm men den glömde jag när vi gjorde helstekt Entrecôte hos Jonas. Därför fick jag leta fram nåt gammalt arvegods men det gör jobbet det med.
Steken får ligga här till en innertemp på drygt 60 grader.








Under tiden ska vi göra lite sås, eller kanske ska man kalla det sky. Det ska bli en karamelliserad ale-sky och man kan välja själv hur tjock man vill ha den. Rinning som fan eller tjock som stuvning, välj själv.
Man börjar med att smälta socker i en panna. När det har blivit brunt häller man i circa 2 dl TJOCK kalvbuljong. Följ inte anvisningen på paketet om ni kör med fond, halvera mängden vatten.
















Köp två och drick en. Gott som f*n!

 Tillsätt 2 dl ale av en sort ni gillar.
Jag körde med Scarecrow från Wychwood brewery i Oxfordshire.

"Organically grown English barley malt& whole leaf target hops combine to evoke lazy, hazy days of summer in this serenely satisfying golden harvest brew"

Red med Arrowroot till den konsistens ni gillar. Lägg i en sockerbit om det är för mycket beska (beroende på vilken ale ni valt)








Och ser man på, nu är steken färdig också!


Kolla inte på råden, det var förr i tiden


















Det ska inte rinna blod men vara saftigt




Mrs Caveman fixade sallad med melon och valnötter









Serverat med Wästerbottensgratinerad hasselbackspotatis






Påsklamm. Ingen påsk blir densamma utan.

Påsklammet (Part 1)

Att bena ur en lammstek är inte speciellt svårt.
Visst, man kan tillaga den med benet kvar också, men tar man bort det blir det mycket enklare vid serveringen och man kan fylla den med kryddor och annat gott.

Har man en lammstek med "hela" benet rekommenderar jag att man tillagar det helt eller skär av det i knäleden och lagar lammläggen för sig (i ugn, lågtemp, läänge)
På bilderna är det en lammstek med bara lårbenet kvar.

Man ser höftkulan titta fram i mitten och överst till vänster kan man ana knäleden.

Om höftkulan är av stål eller titan är det ett tecken på att det är ett gammalt får.
Då bör man kräva pengarna tillbaka från affären där man köpte det.


Man börjar med att lägga ett snitt som följer hela benet

Nu ger vi benet!


Sen följer man benet med kniven så nära som möjligt och frilägger det helt. Vid höftkulan är det lätt men vid knäleden lite besvärligare. Det är bra om man har en kniv med rundad spets, typ styckningskniv, då är det lättast att frilägga benet utan att förstöra köttet.

Här har vi vänt på steken

Hela benet borta

Många klagar på att lamm smakar kofta. Den smaken de talar om sittet företrädesvis i fettet. Vill man ha mindre av den smaken så ska man skära bort framför allt det hårda fettet på utsidan av steken.
Skär man bort det får ens egen kryddning en mer framträdande roll också. Denna lammstek ska grillas, då tycker jag det är bättre att skära bort fettet.

Mycket lammsmak













Lite mindre lammsmak


 Nu ska vi krydda lammet. Jag har många gånger råkat ut för lamm som varit fullständigt mördat av örtkryddor. Då kryddar man helt bort den goda smaken som köttet har i sig själv, less is more är ett bra motto.

Vitlök är ju en självskriven krydda till lamm enligt enad expertis. Jag tycker även att Salvia passar mycket bra till. Färsk Salvia är tidigare avhandlats svårt att hitta på vintern, i alla fall här i Luleå. Räddningen blev Coop:s Green Corner som har ekologisk torkad Salvia.


Path of Salviation


Man börjar med att salta och peppra. Sen fyller man "fickan" där benet satt med några krossade vitlöksklyftor och ett gäng salviablad.

A pocket full of sunshine


Sen binder man upp steken så det ser snyggt ut, saltar och pepprar på utsidan och klappar dit rivet skal från en citron. Sen kan den ligga så här i en påse i kylen till nästa dag och dra åt sig av alla goda smaker från vitlöken, salvian och citronskalet.


Klappat och klart


Nu kan man stoppa in det i ugnen om man känner för det.
Nästa inlägg här kommer dock att handla om hur vi grillar den här steken genom indirekt grillning i en klotgrill. Stay tuned!













tisdag 3 april 2012

What we in Sweden call "neg*r-tårta"



Jag fyllde nyss år och då passade jag på att baka en av mina specialiteter.
Nu för tiden ska man väl kalla det chokladbolls-tårta eller nåt sånt men i mindre offentliga sammanhang används fortfarande det gamla inte fullt så politiskt korrekta namnet.

Receptet är enkelt:
1,4 kg smör eller margarin
1,4 liter socker
4,2 liter havregryn
14 msk vaniljsocker
28 msk kakao
28 msk kallt kaffe

Ja ja Mamma, jag ska bara äta EN boll

Knåda ihop till en smet/deg, forma till en tårta, strö över pärlsocker och servera!

Ställ den gärna i kylen några timmar för fastare konsistens


JAS-piloterna på jobbet lyckades inte trycka i sig hela så det räckte till att bjuda kommunikationsbyrån vinter på eftermiddagsfika också.


Anorektiska stackare...

Konstigt nog möts man oftast med någon form av hatkärlek när man bjuder på en sån här tårta. Undrar varför, man försöker ju bara vara snäll...?