Visst, man kan tillaga den med benet kvar också, men tar man bort det blir det mycket enklare vid serveringen och man kan fylla den med kryddor och annat gott.
Har man en lammstek med "hela" benet rekommenderar jag att man tillagar det helt eller skär av det i knäleden och lagar lammläggen för sig (i ugn, lågtemp, läänge)
På bilderna är det en lammstek med bara lårbenet kvar.
Man ser höftkulan titta fram i mitten och överst till vänster kan man ana knäleden.
![]() |
Om höftkulan är av stål eller titan är det ett tecken på att det är ett gammalt får. Då bör man kräva pengarna tillbaka från affären där man köpte det. |
Man börjar med att lägga ett snitt som följer hela benet
![]() |
Nu ger vi benet! |
Sen följer man benet med kniven så nära som möjligt och frilägger det helt. Vid höftkulan är det lätt men vid knäleden lite besvärligare. Det är bra om man har en kniv med rundad spets, typ styckningskniv, då är det lättast att frilägga benet utan att förstöra köttet.
Här har vi vänt på steken |
Hela benet borta |
Många klagar på att lamm smakar kofta. Den smaken de talar om sittet företrädesvis i fettet. Vill man ha mindre av den smaken så ska man skära bort framför allt det hårda fettet på utsidan av steken.
Skär man bort det får ens egen kryddning en mer framträdande roll också. Denna lammstek ska grillas, då tycker jag det är bättre att skära bort fettet.
Mycket lammsmak |
Lite mindre lammsmak |
Nu ska vi krydda lammet. Jag har många gånger råkat ut för lamm som varit fullständigt mördat av örtkryddor. Då kryddar man helt bort den goda smaken som köttet har i sig själv, less is more är ett bra motto.
Vitlök är ju en självskriven krydda till lamm enligt enad expertis. Jag tycker även att Salvia passar mycket bra till. Färsk Salvia är tidigare avhandlats svårt att hitta på vintern, i alla fall här i Luleå. Räddningen blev Coop:s Green Corner som har ekologisk torkad Salvia.
Path of Salviation |
Man börjar med att salta och peppra. Sen fyller man "fickan" där benet satt med några krossade vitlöksklyftor och ett gäng salviablad.
A pocket full of sunshine |
Sen binder man upp steken så det ser snyggt ut, saltar och pepprar på utsidan och klappar dit rivet skal från en citron. Sen kan den ligga så här i en påse i kylen till nästa dag och dra åt sig av alla goda smaker från vitlöken, salvian och citronskalet.
Klappat och klart |
Nu kan man stoppa in det i ugnen om man känner för det.
Nästa inlägg här kommer dock att handla om hur vi grillar den här steken genom indirekt grillning i en klotgrill. Stay tuned!
Det skulle vara roligt att veta var ditt lammkött kommer ifrån också. Håller tummarna för att det är från en Norrbottensgård! :)
SvaraRaderaJag hade blivit väldigt glad om jag hade hittat Norbottenslamm men det verkar bara finnas på hösten. Känner du nån som har lamm och säljer så hör av dig, jag vill gärna köpa, även om man måste köpa ett helt, ostyckat. Det här var fryst från NZ.
SvaraRaderaJag har hört att kött blir torrt om man "marinerar" det med salt. Att man bör salta precis innan tillagning eller kanske tom efter man redan "stängt" köttet. Stämmer inte det?
SvaraRaderaDet stämmer möjligen på mindre bitar, typ biffar, kotletter eller skivad entrecôte. På stekar och stora helstekta bitar behöver saltet en tid på sig att tränga in i köttet, annars blir smaken alldeles för osalt.
SvaraRaderaOm det blir torrt eller inte beror dock mest på själva tillagningen.