Leta i den här bloggen

fredag 24 februari 2012

Friday fläskytterfilé

Sedan en längre tillbaka har det funnits en fläskytterfilé från Nybergs deli i affärerna (företrädesvis Coop) som inte går av för hackor.  Fläskytterfilé hette ju förr benfri kotlettrad men jag gissar att det säljer bättre om ordet filé är inblandat.
Hur som helst är den otroligt mör och saftig och dessutom ofta på extrapris för typ 49.90 eller 69.90. Vän av ordning blir följdaktligen misstänksam...
Jag och Elias har skojat om det under devisen "when something seems too good to be true, it usually is..."
Huvudspåret just nu är att alla kommer att förvandlas till Zombies som i filmen "I am legend" om man äter den men, va fan, vi kör lite living on the edge såhär på fredagkväll.

Jag brynte den i smör , kryddade med salt och en intressant pepparblandning från Sydafrika som jag köpte på nån sorts Fairtrade-marknad på Hägnans hembygdsmuseum i Gammelstad.
Sen band upp den med några kvistar färsk rosmarin och salvia och sen in i ugnen, 200 grader varmluft. (Ni ser, tvåhundra grader. Det är inte bara långkok och lågtemp på den här bloggen!)
Kör till 70 graders innertemp, låt sedan vila i 10 minuter.

Nästan vegetariskt


Inga impopulära pepparsorter här inte...








Under tiden hackade jag lite svamp och grönsaker som ska fräsas i lite Rybsolja från Avan.

Mis en place










Vem sa nåt om köttorgier?


Nu var det ju fredag så då ska vi ha lite sås. Jag hade en ekologisk getbrie i kylen som var väldigt vällagrad, sådär så att den nästan rann. Den fick bli sås.
Gör en bottenredning på 2 msk smör och 1 msk mjöl.Ta en sked och gröp ur halva osten ur skalet, smält i 2 dl grädde, 1 dl vatten 1 msk kalvfond och 1 msk honung. Smaka av med salt och vitpeppar.




 Det färdiga resultatet. Uppskattat även av folk jag känner som efterfrågar "normal mat"

Köpes klyftpotatis. Man är ändå lite trött när det är fredag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar