Leta i den här bloggen

söndag 26 februari 2012

Fransk ost- och vinprovning

Alla som följt den här bloggen ett tag har nog märkt jag har ett gott öga till Hemmagastonomi i Luleå. För ett tag sedan fick jag en fransk ost- och vinprovning där i present av min fru och i lördags var det dags.
Det var en fransk snubbe som heter Maurice Guaslard som höll i det hela. Maurice jobbar åt vinimportfirman Caves du Vineum som är baserat i Vidsel(!) och bl.a har tusen sorters vin och över fermtio sorters whisky i sortimentet.
När jag berättade att vi ofta flyger på Videlbasen utlovade han genast att ordna ett studiebesök nästa gång vi är där, något jag definitivt kommer att ta fasta på.


Where magic is made

Här var det laddat med ost. Från vänster är det Camembert, Comté, Getost och Roquefort

Maurice var en mycket trevlig man som började med att på engelska förklara att detta inte skulle bli någon formell tillställning. Han uppmanade oss att ställa mycket frågor vilket gladde mig som är frågvis till min natur.

Den första osten ut var Camembert som görs i Normandie, Frankrike i orten med samma namn. Camembert är sedan 1983 en AOC (Appellation d’origine contrôlée) vilket är en ursprungsmärkning och kvalitetsgaranti för franska viner och jordbruksprodukter. http://sv.wikipedia.org/wiki/Appellation_d%27origine_contr%C3%B4l%C3%A9e

I Spanien och Italien heter det DOC http://sv.wikipedia.org/wiki/DOC 
Man kan jämföra detta med "Skyddad ursprungsbeteckning" från EU som bland annat Kalixlöjrom åtnjuter.

Maurice hade valt ett rött vin från Bourgogne som hette Irancy och var gjort på pinot noir-druvor.
Något överraskande började han med att säga att detta vin förmodligen inte skulle passa särskilt bra. Han hävdade att inget vin passade särskilt bra till Camembert, möjligtvis med undantag för Champagne.
Och han hade rätt, det passade sådär. Satsa på Champagne så är ni home safe...


Osten var god i alla fall

Vinet var iofs också gott men de passade inte riktigt 




















Nästa ost var Comté som görs nära gränsen till Schweiz. En fantastisk ost, AOC sedan 1958 noch den ost av alla AOC-ostar som det tillverkas mest av. Just denna var lagrad i 18 månader och smakade mycket bra.
Till detta hade Maurice valt ett mycket speciellt vitt vin, Chateau Chalon. Detta är en egen appelation, gjort på savagnin-druvor och vinet lagras på ekfat i minst sex år och tre månader.
Doften påminde mycket om Sherry och det hade en väldigt säregen smak.
Vi smakade både före och efter osten och smaken ändrade helt karaktär efter vi hade ätit osten.
Dessa två görs i samma område och passade mycket bra tillsammans.

Annat som jag gissar kan passa bra är Riesling eller Muscat.

Com te pappa!
Finns bara i 62 cl flaskor av nån anledning





















Nu var det dags för getost. Det tillverkas över hela Frankrike och finns i drygt en babiljard varianter.
Till detta drack vi  Sancerre från Loire-dalen, gjort av bröderna Raimbault på Sauvignon blanc. Smörigt och gott och perfekt till getost.
Något som också skulle passa bra är Poilly-Fumé eller egentligen vad som helst från var som helst bara det är gjort på Sauvignon blanc.

Gette gott
En flaska smör tack





















Avslutningsvis väntade en bit Roquefort. Denna ost är AOC sedan 1925 och tillverkas i staden med samma namn. All Roquefortost måste lagrads i en speciell grotta som är sex kilometer lång och där vinden konstant blåser igenom.
Legenden säger att det var en ung fåraherde som glömde sin lunchmacka i grottan när han såg en brud. När han sen hämtade den hade osten möglat och var mycket godare.

A different kind of Grotto, still full of pleasure...


Till Roquefort skall det vara sött vin. Gärna med ädelrötade druvor som lämnats kvar länge på rankan.  (http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84delr%C3%B6ta)
Detta kallas i "nya världen" för late harvest och i Österrike har jag druckit det under namnet beerenauslese.

Vi drack ett franskt vin på Chenin Blanc från Bonnezeaux men det går även bra med Sauternes eller något annat sött vitt vin.

Men hur gick det med bruden då?
Söt och god






















Sen var det dags att vingla vidare i Luleåkvällen. Italiensk middag, mingelparty och goda drinkar var några av ingredienserna, men det är som man brukar säga en heeelt annan historia....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar