Leta i den här bloggen

torsdag 9 februari 2012

Cinco Ceviche - Fem sorters ceviche

(Uppdatering av ett tidigt inlägg som jag tyckte var lite tunt:)

För ett tag sedan fick jag för mig att gå lite bananas och bara göra olika sorters ceviche till middag en dag. Ceviche är ju annars något man mest har till förrätt.
Jag hade läst ett reportage från Peru, cevichens hemland och blev både inspirerad och lite nedslagen.
Inspirerad såklart för att det ser så gott ut.
Nedslagen av Peruanernas krav på hur färsk fisken skulle vara: ska ha simmat samma morgon, aldrig lukta fisk, bara lukta hav.

Cinco Ceviche
Nu var det ju då vinter i Luleå så här fick man hålla tillgodo med fryst fisk.
En riktigt hardcore Peruansk puritan skulle säga att det bara ska vara fyra ingredienser i en ceviche: fisk, lime, lök, chili.
Jag beslutade dock att använda lite olika ingredienser för att variera det hela lite mer.


Marulk med jalapeño, lime och chili
Tonfisk med koriander, shalottenlök, gurka, lime och chili


Räkor med avocado, paprika, koriander, lime och chili. En ganska vanlig variant i Sverige, förmodligen för en Peruan vad en Pizza med ananas är för en Italienare...
Hälleflundra med habanero, lime och lök

Lax med mango, paprika, citron


Alla var goda men den med Hälleflundra & Habanero var nog godast. Dock blev det lite väl mycket syrligt att smälla i sig fem ceviche, den gör sig nog inte så dumt som förrätt när allt kommer omkring.
Och till slut: hur uttalas det egentligen? Ja här kan ni höra både spanskt och sydamerikanskt uttal:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar