Hos handlare som inte är så noga med sanningen (t.ex Kvantum i Luleå) säljs ibland Liten Hälleflundra (Reinhardtius hippoglossoides på latin, Blåkveite på norska) under samma namn. Detta är dock en annan, billigare fisk så fall inte för det tricket.
Jag hade sett en variant med krossade cornaflakes ovanpå och beslutade att testa med smulor av surdegsbröd i stället. Steklta brödsmulor ("Migas") är en egen maträtt i bl.a Spanien men även ett vanligt tillbehör.
Jag hackade bacon och stekte, körde sen brödet och baconet i en matberedare och stekte igen.
Detta skulle sedan läggas på fiskbitarna innan de åkte in i ugnen.
"Are you looking at Migas?!" |
Till den fina fisken gjorde vi en sallad på en färdig salladsblandning i påse från ICA som heter bistrosallad. Den innehåller frisé, maché och strimlad rödbeta. Utöver detta tillsatte vi körsbärstomater, kokra puy-linser, chevreost, valnötter och pocherat ägg.
En dressing på kallpressad rybsolja, vit balsamvinäger och honung blev pricken över i.
Fisken täcktes som sagt med bröd- och baconblandningen och tillagades i ugn. Man bör vara noga med att inte ha inne den för länge, detta var ca 4 cm tjocka bitar och då är 10-12 min i 150 grader lagom.
Ett sätt att servera... |
...och ett annat |
Ett rieslingvin från Alsace skulle passa utmärkt till detta.
Nu var det ju dock fredagkväll och hockey på TV (kvartsfinal 4 mellan Skellefteå AIK och MoDo). Då förstår vem som helst att man inte kan fjanta omkring med ett glas "viiiiitt viiiin" så det fick bli öl i stället, och till det här passar Ale bäst.
Ett belgiskt ale från Benedictinerklostret Maredsous i södra Belgien. Mycket lyckat.
Bra jobbat, Munkar! |
PS. Jag googlade lite och skämdes en smula när jag såg att Hälleflundran är rödlistad. Om man ska äta hälleflundra ska den helst vara odlad eller MSC-märkt, annars kan man ta en annan fisk.
(Men jag gav pengar till röda korset utanför systembolaget så jag gick väl plus minus noll vad det gäller att vara en god människa...)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar