Egentligen om man ska vara riktigt "tradizionale" går den ut på att man benar ur en spädgris och fyller den med fett, kött, örter, salami eller lite vad fan som helst. Sen rullar man ihop kroppen, trär upp på ett spett och steker över sakta eld.
Det finns t.o.m festivaler för detta i Italien där folk tävlar om vems uråldriga familjerecept som är bäst.
Tyvärr fanns det inga spädgrisar i sikte när jag handlade i fredags, däremot var det extrapris på fläskkarré (som det ofta är) 29.90, svensk och allt.
Jaså, här ligger ni och fläker er? |
Man börjar med att skära upp karrén och fläka ut den för att imitera en urbenad spädgris
I Umbrien är det populärt att fylla grisen med dess egna inälvor men jag beslutade att satsa på en variant fylld med färska örter
Microplane. Perfekt till detta ändamål |
Rivet skal av en citron och en apelsin.
Hackad rosmarin, basilika och persilja.
Hackad spenat.
Triss i örter |
Spenat |
Fördela ogräset över grisen |
Sen rullar man ihop den och binder några kvistar rosmarin utanpå och kör i 175 grader varm ugn i circa 2,5 timme
Allt detta överskuggades dock med råge av risotton som Kicki gjorde att ha till. Porcinisvamp och Parmigiano Reggiano-ost i mängder och den smakade helt underbart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar