Kicki råkade vara där och köpte ett ex till mig där det stod "Ciao o massor av mat och fotbollshälsningar till Mikael. Må nu väl. Buon appetito hälsar Kicki och Glenn"
Hm.
Hursomhelst var det en bra bok med både italiensk och lite portugisisk mat. En portugisisk rätt som jag fastnade för var "Frango na pucara", portugisisk kycklinggryta.
Jag har lagat den flera gånger i lite olika varianter enligt "man tager vad man haver-principen"
Nåt som alltid är med är dock kyckling. Den styckar man och gnider in med vitlök, salt, piri-piri och paprikapulver. (Här hade jag ett mycket starkt paprikapulver så jag hoppade över piri-piri)
Övriga ingredienser är på ett ungefär:
15 små schalottenlökar
3 st Chorizos i skivor (i det här fallet t.o.m hemmagjord :)
2 dl Vitt vin
½ dl Portvin
140 g bacon, ett paket alltså. (I dag blev det dock rökt skinka)
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
rivet skal av en citron
5 dl kycklingbuljong
2 vitlöksklyftor
En gul paprika
Lite hackad persilja och koriander.
Portvin, olivolja, persilja och koriander var tyvärr sjuka och saknas därför på bilden |
Man börjar med att hälla i lite olivolja i en gryta. Sen bryner man bacon, kyckling, korvar och smålökar i cirka 10 min.
Jodå, bryna är ju alltid trevligt... |
Släng sedan ned paprika, tomatpuré och lagerblad samt pressa i vitlök och rör om
Lager på lager |
Sen tillsätter man vätskorna, sänker värmen och låter det puttra under lock i 30-40 min. Ett tips är att ta undan kycklingbrösten första kvarten, annars blir de överkokta.
Nu lägger vi locket på! |
När den är dags att servera river man i citronskal och tillsätter hackad persilja och koriander.
Old man river |
Det blev ganska starkt så vi serverade med lite turkisk yoghurt till. Framför allt var mina hemmagjorda Chorizos rätt starka.
Min alltid lika fyndige som rättframme son valde att uttrycka det på engelska, se bildtexten:
"Exactly what is it in these sausages except for the fiery pits of Mount Doom and nerve gas...?" |
Tack Glenn! http://www.youtube.com/watch?v=EzGCNZDe9bU http://www.youtube.com/watch?v=OGiyUBITjSg |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar