Det har blivit något av en återkommande tradition att vi käkar "sunday roast" dvs stek, potatis och sås på en söndag. Det började med att Elias utbrast "vi borde käka sunday roast oftare". (Som ni märker har han mycket åsikter om vad som ska ätas...) Vi blev en smula förvånade för många i vår ålder har ju kanske lite blandade barndomsminnen av söndagsstekar med varierande grad av torrhet.
Men sagt och gjort och det har blivit många gånger sen dess.
Sist när det var dags för sunday roast testade jag ett nytt sätt att tillaga lammsteken. (Jag är för övrigt av den uppfattningen att lammstek blir mycket bättre i ugn än i gryta. Vad gäller nöt håller jag på grytan medan fläskstek funkar lika bra vilket som.) Nackdelen med ugnsstekning är att man behöver ha lägre temp så det blir problem att tillaga någon form av potatis i ugnen samtidigt.
Denna gång provade jag att göra så här:
Först saltade jag och pepprade. Jag har en pepparkvarn med svart, vit, grön och röd peppar som jag köpte på marknad i Hägnan och det passade bra till det här. Generellt sett tycker jag att folk ofta överkryddar lamm. Det har ju en god smak i sig som inte behöver döljas med ett ton örtkryddor. Trots detta kunde jag sträcka mig till att binda fast tre kvistar rosmarin ovanpå.
Sen in i ugnen på 120 grader i två timmar. Under den tiden for vi och åkte längdskidor, den sköter sig själv. När jag tog ut den var innertempen 64 grader.
Man får en väldigt god sky i botten av ugnsformen. Skumma bort fettet och spara skyn för den ska vi göra sås av.
Nu höjde jag ugnstempen till 200 grader och satte in klyftpotatis. Den ska ju vara inne typ en halvtimme och sista kvarten vred jag över till varmluft och satte in även steken igen. Då får den en fin yta också. Under tiden gör vi en rosépepparsås.
Krossa några rosépepparkorn i en mortel. Fräs dessa i smör. Pudra över lite mjöl och tillsätt sen 3 dl matlagningsgrädde. (Ta vanlig grädde om du vill fläska på men då kanske man inte ska äta det varje vecka) Låt det koka upp och tillsätt lagom mycket av skyn vi såg här ovanför, smaka av hela tiden. Avsluta med att sätta i två teskedar gelé, röd eller svart vinbär blir bra. Salta och peppra.
Vilken tur, just nu är både potatisen och steken klar ;)
Ser inte helt värdelöst ut.
Det blev en av de godaste lammstekarna någonsin. Detta tillagningssätt kommer jag definitivt att använda i fortsättningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar