Brittisk matlagning förutspås bli en av mattrenderna under 2012 till ohöljt hån från många håll.
Jag citetar från sidan nyttigt.eu:
"Enligt DN kommer en stor mattrend år 2012 att bli ”brittisk mat”. Det är nästan så att vi lutar åt att det är mer troligt att jorden verkligen går under i enlighet med Mayakalendern…"
Jag tror att nyttigt.eu kommer att stå där med lång näsa för brittisk mat är inte vad den en gång var.
Det har hänt mycket sen man kom på det där skämtet om att "i helvetet står engelsmännen för matlagningen, italienarna för tågtrafiken och tyskarna för humorn". (Hänt mycket med engelsmännes mat alltså, tysk humor och italiensk tågtrafik har väl en bit kvar...)
Närodlad, ekologisk och hantverksmässig (Artisan!) är några ledord i uppryckningen.
Jag har tidigare bloggat om "Artisan sausages" men det finns många andra guldkorn.
Det är som i alla andra länder; mat gjord på färska, närodlade råvaror av hög kvalitet och som tillagas med kärlek utan stress är helt enkelt förbannat god!
I dag har jag gett mig på en engelsk pubklassiker: Beef and ale pie!
Det är absolut inget man svänger ihop och äter på en halvtimme (som Mads Mikkelsen), helst ska man ha två dagar på sig.
Man börjar med att göra en pajdeg, gärna dagen innan.
I en äkta brittisk pajdeg ingår det "suet" vilket är njurtalg från får. Jag pratade med en engelsk hemmafru i Skottland för några år sedan och hon hävdade att det var ett måste.
Jag sökte på "substitution for suet" och första träffresultatet gjorde gällande att "no, there is no substitute for suet".
Den som har sett njurtalg från får i någon affär i Luleå kan ju räcka upp en hand, här blev det smör i stället.
325g mjöl. 125g smör, lite salt. Finfördela mjöl, smör och salt, knåda ihop med 1 dl kallvatten. Låt vila i kylen 1 tim-1 dygn
I övrigt är ingredienserna:
Knappt ett kilo Nötkött, i det här fallet fransyska
3 Morötter
1 stor Lök
Köttbuljong, 2 tärningar + 3 dl vatten
Bacontärningar, 1 pkt
En näve torkad Porcini-svamp (Karl-Johan går också bra)
2 msk Socker
4 msk Mjöl
5 dl Öl
Hobgoblin English Ale:
"Full bodied and well balanced with a
chocolate toffee malt flavour, moderate
bitterness and a distinctivefruity character & ruby red glow"
Du hör ju! Ta en själv också vettja ;)
...och en kryddbukett, "Boquet garni" eller "faggot" som det faktiskt heter på engelska, I shit you not.
Timjan, persilja och lagerblad hopbundet till en bukett.
"What´cha lookin´at, faggot?!!"
Två nyanser av svamp. Torkad Porcini blötläggs och sen ska vattnet med i grytan också. Häll i allt utom de sista centilitrarna så slipper du få med sand.
Sen bryner man kött, lök, morötter, puddra över mjöl,och socker. Tillsätt öl och buljong, låt koka upp och lägg i kryddbuketten. Sätt in i ugnen på 160 grader i minst två timmar.
När du satt in grytan i ugnen bryner du svampen och bacontärningarna. Dessa blandas i mot slutet.
Ta ut och låt svalna, det blir inge bra om fyllningen är för varm när man gör pajen.
(Och försök komma ihåg att inte ta i locket utan grytlappar. Det är ganska varmt och det gör ganska ont...)
Nu har du en jättegod gryta så passa på att göra några matlådor till senare.
Då är det bara att göra själva pajen. Men först blir det lite träning och lite After Work medan grytan svalnar.
Det färdiga resultatet:
Serverat med hemlagat potatismos (ja just det, hemma, i mitt hem, där jag bor) och, som engelsmännen säger :"something green and leafy".
(Till detta dracks Brakspear Bitter från Oxfordshire samt Spitfire Ale från Kent.)
Otroligt musigt och smakrikt efter drygt 4 timmar i grytan och 30 min i pajen, kompletterat av ett frasigt pajskal som ändå är tillräckligt stadigt för att suga upp den goda såsen.
Och ni som fortfarande tvivlar på brittisk mat, hade ni smakat det här hade ni definitivt ändrat er!
(Det finns lite kvar, kom förbi i morgon så får ni smaka...)
Vad hände med ansökan till Sveriges Mästerkock? Vilken presentation och bilder +++++ Super...
SvaraRadera