Leta i den här bloggen

söndag 15 januari 2012

Coffee and ribs?

En styckningsdetalj jag verkligen gillar är tjocka revbensspjäll från gris. Jag tycker det finns en oerhört stor potential i denna ofta väldigt billiga bit. Dessutom är de ju så gott som alltid bra, det är inte ett lotteri som med vissa andra köttbitar. (Entrecôte exempelvis kan ju vara helt himmeskt gott men har man otur kan man få en bit som är obetydligt bätre än en bitleksak för hundar).





Som Torgny Lindgren låter en av karaktärerna uttrycka sig i boken Hummelhonung:

"Vad är man utan fläsket? Ett liv utan fläsket är icke ett människovärdigt liv. Det är fläsket som håller oss upprätta. Utom fläsket finns ingenting säkert här i världen."







Den här gången skulle jag prova en marinad på kaffe som jag fått av Calle B.

Ingredienser:
1 dl kaffe
1 msk honung
1 msk HP-sås
2 msk soja
rosmarin, salt och peppar

Jag dubblade mängden till spjällen på bilden








Sen lägger man spjällen i marinad i en plastpåse i cirka två dygn. I mitt fall blev det 2½, det gick också bra.
Tillagningen sker i ugn. Man börjar med att ha ugnen på 225 grader. Efter en 20 min sänker man till 125 grader och låter det gå cirka två timmar till.

(Här passar det bra att passa på att göra något som tar några timmar. Jag rekommenderar inte att städa, skotta snö eller nåt annat tråkigt, det försämrar smaken. Det bästa är nog att sticka iväg och repa med sitt band om man har nåt. Det gjorde jag och jag tror det bidrog enormt mycket till det lyckade resultatet...)







En annan sak man kan göra medan spjällen är i ugnen är sås.
Man får en mycket god sås om man tar två delar av marinaden (sila!), kokar upp och späder med en del grädde. Smaka av med salt och pepar och red av till önskad konsistens.


Serverat med ungsrostad sparrispotatis samt rotsaker och en klick svart vinbärsgelé.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar