Leta i den här bloggen

lördag 28 januari 2012

Paella Marinera

Jag var nyss på besök i regionen Valencia i Spanien. Valencia är som många vet hemvist för den ganska så världsberömda Paellan.
Paella är från början husmanskost och kan förutom det obligatoriska riset innehålla lite av varje som man har till hands.
En äkta klassisk Paella Valenciana innehåller kyckling, kanin(!), lök, vitlök, paprika, saffran olivolja och kanske stora vita bönor.
Jag har denna gång gjort en Paella Marinera som innehåller fisk och skaldjur.

På plats i Spanien köpte jag paella-kryddor i en vanlig mataffär
















De häller man i vattnet och kokar sen riset i. Egentligen ska det göras över öppen eld i en traditionell panna (som faktiskt heter "Paella" och har gett namn till rätten) men man får kompromissa lite.
Man fick tillsätta salt och jag tillsatte även skaldjursfond för det var lite smaklöst. Ärligt talat är det nog bättre att koka riset i vanlig buljong för det här gav inte så mycket . Hönsbuljong till Paella Valenciana och fisk- eller skaldjursbuljong till marinera.

Sen hackar man paprika, vitlök och två skalade tomater. Detta fräser man i olivolja och lägger åt sidan. Spara oljan i pannan, den innehåller en massa roliga grejer (typ smak)


















Hacka sen upp en bläckfisk och fräs i oljan
















Blanda ihop allt och tillsätt ett gäng skalade räkor. Viktigt att det inte kokar efter detta då blir både räkorna och bläckfisken sega.



 Sen häller man Paellan i ett eldfast fat eller pajform eller vad man har till handa som tål ugnsvärme.
Lägg på lite skaldjur, i det här fallet blev det havskräftor och musslor. Sätt in i ugnen och gratinera i 10 min.





Här passar det att käka lite tapas till förrätt.









Nu är det klart!


Var beredd på att det inte uppskattas av alla. Min sextonårige sons kommentar var: "Pappa, nån fredag borde vi prova nåt revolutionerande: NORMAL MAT!!"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar