Leta i den här bloggen

tisdag 3 januari 2012

The last supper - Sista måltiden 2011

Nyårsafton är ju av traditione en kväll när alla satsar på lite seriösare mat, eller som en kock sa på TV: "Alla äter ju hummer och oxfilé". Vi firade nyår hemma hos Fam. Nuldén och även om det inte blev just hummer och oxfilé så blev det tillräckligt seriös mat och dessutom oerhört seriös dryck.
Det är trevligt med en riktigt lång sittning så vi hade satsat på flera små rätter varav alla utom en var kalla (ja en var iofs lite ljummen...) för att minimera risken att något skulle bli tidskritiskt och det funkade jättebra.

Vi startade upp med några pintxos och lite champagne

Getbrie/pate/kvittenmarmelad
Jamon serrano/lomo embuchado
Skagen/sardell/räka

212 stridsflygdivisionens egen champagne från La Chapelle


Sedan blev det hummercocktail gjord på hummer, räkor, mango, röda och gula körsbärstomater, gurka och lime. Jag hade gjort en god vinägrett på rostade tomater till men den glömde jag hemma(!)
Till det serverades en "hummershot" som är en kraftigt reducerad hummersoppa. Förutom de klassiska ingredienserna innehöll den bl.a. rostad tomat, chipotlesalt och citronskal.
Drycken var nu sydafrikanskt bubbel.

Var fan är vinägretten??!


Sen kom en mellanrätt och det var den som var lite ljummen. Ölbrässerade champinjoner/porcinisvamp med potatisskum. (Potatismos med mycket smör och grädde som egentligen skulle skummas ut ur en sodasifon. Den visade sig läcka så det fick skummas lite med stavmixer)
Fortsatt bubbel till detta.

Skumt men gott


Sen var det dags för varmrätt. Vi hade fått tag i enormt fina lammracks från Ale. Det är ju rätt svårt att bryna lammracks i stekpanna så det var bara att ta fram "the ol´blowtorch"
För att inte inkräkta för mycket på den fina lammsmaken kryddade vi bara med flingsalt och lite nymald svartpeppar. Sen fick de gå i 120 graders ugn till innertemp 58 grader.

 C´mon baby light my fire!


Serverade med jordärtskocks puré, tryffelsås från Hemmagastronomi samt fräst spetskål med bacon och äpple. Vinerna var ju ett kapitel för sig. Dock bygger man upp helt orimliga förväntningar när det står 1995 på flaskan viken är en liten nackdel men objektivt sett var de helt fantastiska.



Efterrätten var semifreddo med maräng, nutella och färska hallon. Jag var inte delaktig i att göra den så jag kan med gott samvete säga att det var en av de godaste efterrätter jag ätit.
Till den drack vi "Nattvarden", ett gotländskt dessertvin av portvinskaraktär som passade helt perfekt till denna underbara efterrätt.



Faktiskt den enda nattvard jag tagit i mitt hedniska liv. Fast inte den sista!
(jag har en flaska kvar nämligen...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar