Leta i den här bloggen

tisdag 27 december 2011

Årets julkorv med glögg och kryddpeppar

Jag fick veckan innan jul en förfrågan från en kompis som ville lära sig att göra korv. Han ville också prova sin nya Kitchen Aid (som han absolut inte har smugglat hem i försvarsmaktens flygplan, för sånt håller vi naturligtvis inte på med;)
Vi kom överens om att göra Salsiccia och Chorizo men också en julkorv enligt eget recept innehållande kryddpeppar och glögg som jag tänkte dela med mig av.

Ett kilo fläskkött (i detta fall fläskkarré)
200g späck
12 kryddpepparkorn krossade
½ dl glögg
salt, peppar
vatten

Ett kilo fläskkött skuret i bitar

200 g späck (hoppa inte över det här, då blir korven väldigt torr och tråkig. Om ni har fobier mot fett så hoppa hellre över att göra korv helt och hållet den här gången och vänta tills ni lugnat ner er)




Sen är det bara att börja mala. Alternera kött och späck så att det blandas. Vi malde alltihop två gånger och det blev bra.
Kitchen Aid. Snyg att se på men jag skulle inte vilja mala några större mängder i den lilla köttkvarnen...




Ungefär så här mycket salt

Det är bra att steka några klickar smet för att testa kryddningen och salthalten



Kryddpeppar och glögg
Sen tillsätter man vatten för att få en lämplig konsistens så det går lätt att stoppa


Och sen är det klart!
Salsiccia, Julorv, Chorizo
Detta är ca 2 kg, hälften av allt vi gjorde. Och det blev nog gott för allt är redan slut ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar