Jag har testat några gånger att göra pastej på kycklinglever och nu kommit fram till ett recept som jag vågar låta komma till allmänhetens kännedom.
Den innehåller portvin och rivet skal från blodapelsin vilket ger en härligt julig touch på det hela.
När jag var klar kom jag på att detta även är grymt LCHF så vitt jag kan förstå? Hyfsat mycket fett och inga kolhydrarer förutom alkoholen som kokar bort så det borde vara lugnt.
(Ni som gillar LCHF får väl bortse från det hemska tunnbrödet på bilden...)
Ingredienser:
400g kycklinglever
½ gul lök
150g smör
Rivet skal från en blodapelsin (eller vanlig apelsin)
0,25 + 0,5 dl portvin
1 blad gelatin
1 msk hackad persilja (eller 1 tsk torkad)
salt och vitpeppar
Börja med att putsa bort hinnorna från kycklinglevern och grovhacka den
Lägg gelatinbladet i blöt i kallvatten
Finhacka löken
Stek kycklinglevern i några minuter tillsammans med löken på hög värme, salta, peppra, tillsätt persiljan och nästan allt rivet apelsinskal.
Stek inte för länge , den ska vara lite rosa när man häller i portvinet
Häll i 0,25dl portvin och låt det koka in.
Låt detta svalna ett tag och sätt det sedan i en matberedare.
Klicka även i 150 g rumstempererat smör.
150 gram Smör. In your face, Norge!
Kör i matberedaren tills smeten blir slät.
Under tiden: värm ½ dl portvin tillsammans med resten av det rivna apelsinskalet och smält gelatinbladet i det. Låt svalna.
Sätt smeten i små formar
Typ såna här
Häll över portvinsblandningen så det precis täcker, ställ i kylen några timmar så det stelnar...
...et voila!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar